כדי שנוכל לבצע רכישת נכס, יהיה עלינו לקבל בראש ובראשונה אישור עקרוני מהבנק המהווה הסכמה לתנאי המשכנתא שהתבקשו. מדובר בתנאי ראשוני לקידום כל עסקת רכישה ומהווה הוכחה ליכולת התשלום שלך.
אז מה זה אישור עקרוני בעצם ומה נדרש כדי לקבלו? כאן נסביר כל מה שחשוב לדעת על האישור.
מהו אישור עקרוני למשכנתא?
האישור העקרוני הוא מסמך שמנפיק הבנק המצהיר כי תנאי המשכנתא שנידונו מקובלים על הבנק וככל שתתבצע רכישה של הנכס, הבנק מוכן להעניק מימון. זוהי למעשה ההצהרה הרשמית הראשונית ביותר שנקבל ממוסד פיננסי על כך שנוכל לממן את רכישת הנכס שהבענו בו עניין. חשוב אמנם להבהיר כי אישור עקרוני אינו בעל תוקף מחייב משפטית ואין לראות בו כהתחייבות של הבנק. האישור, כשמו כן הוא, עקרוני בלבד.
ככל שהתנאים או הנסיבות של הלווה ישתנו או שיתגלה מידע חדש שלא נחשף בפני הבנק, הוא רשאי לבטל את האישור.
כיצד מגישים בקשה לאישור עקרוני?
כל שעלינו לעשות הוא למלא טופס בקשה לקבלת אישור עקרוני. בחלק ניכר מהבנקים, ניתן למלא טופס זה באופן מקוון. לאחר מילוי הטופס, יחזור אליך טלפונית יועץ משכנתאות מטעם הבנק. מכיוון שמדובר בהלוואה משמעותית ביותר, ייגבו ממך פרטים רבים שנועדו לבחון את יכולת ההחזר שלך. כדי לשפר את הסיכויים שלך לקדם את התהליך ולהיערך לשיחה הזו, מומלץ להיוועץ ביועץ משכנתאות מטעמך שיגן בראש ובראשונה על האינטרסים שלך ומכיר היטב את אופי ההתנהלות של הבנק.
אילו פרטים יבקש הבנק?
- פרטי הזדהות – לרבות, שמות פרטיים ושמות המשפחה של הלווים, תאריכי לידה, מספרי תעודות זהות וכתובת נוכחית
- פרטי הבנק בו מנוהל חשבון העו"ש
- פרטי מקום העבודה, לרוב הוותק והתפקיד והשכר נטו
- מידע אודות השכלת הלווה
- פרטי הנכס המבוקש (כתובת, גוש חלקה, מספר חדרים, מ"ר ועוד).
גם אם טרם איתרת נכס פוטנציאלי, עדיין ניתן להגיש בקשה לאישור עקרוני.
עד כמה עלינו להיות גלויים עם הבנק
מצד אחד, אין ספק שעלינו להשיב על כל השאלות בכנות, שכן הסתרת מידע עלולה לעלות לנו במשכנתא.
עם זאת, ממש לא חייבים לנדב מידע שהבנק לא שאל אותנו. המדיניות הטובה ביותר כדי להימנע מסיבוכים מיותרים היא להשיב אך ורק למה שנשאלנו, ללא יוצא מן הכלל. אין שום צורך לספר שהחשבון היה מוגבל לפני 7 שנים, או שחזר לנו צ'ק לפני שנתיים. כל עוד הנושא אינו עולה, אין שום סיבה לעשות זאת.
נסתייג ונאמר שאם ישנן מורכבויות שונות שהעלו חששות עוד לפני הפגישה והבנק לא העלה אותן, ייתכן שמוטב לשתף. הדרך הטובה ביותר לקבוע איזה מידע כדאי לנדב היא להיוועץ ביועץ משכנתאות מבעוד מועד.
מה קורה אם הבנק דוחה את הבקשה?
הרקע לדחייה עשוי להיות קשור לנסיבות הלווה ומצבו הכלכלי, או לחילופין לאופי הבקשה. ייתכן שביקשנו אחוז מימון גבוה מדי, למשל. תמיד כדאי להגיד לסניף, להשלים חומרים ולנסות לשכנע את הפקיד כי הבקשה כן עומדת בקריטריונים. גם כאן, ייעוץ משכנתא יכול לסייע משמעותית כדי לבנות "קייס" משכנע. והחשוב ביותר, עלינו לזכור שדחייה מסניף אחד אינה אומרת בהכרח שאנו מסורבים בכל הבנקים. תמיד כדאי לבדוק בכמה שיותר מוסדות.